Dobór materiału na blat kuchenny jest ściśle powiązany z tym z jakich materiałów jest wykonana pozostała część kuchni oraz od klimatu panującego we wnętrzu. W poprzednich wpisach skupiłem się na tym od czego zacząć projektowanie kuchni (sprawdź poprzedni artykuł) oraz z jakich materiałów mogą być wykonane meble w kuchni (sprawdź poprzedni artykuł), więc polecam od nich zacząć. Natomiast jeśli interesują Cię tylko blaty kuchenne to obecnie na rynku jest kilka dominujących materiałów, którym poświęcę niniejszy wpis.

Blaty laminowane są wykonane na bazie płyty wiórowej, która jest pokryta odpowiednim laminatem nadającym walory estetyczne. Obecnie dostępne na rynku blaty laminowane są dość odporne na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania oraz wysoką temperaturę (nawet 180oC), co bez wątpienia jest bardzo istotne w kuchni. Blaty te mają bardzo bogate wzornictwo i można coś dopasować niemal do każdego wnętrza, choć w przypadku imitacji niektórych materiałów wyglądają nadal słabo… Imitacja drewna producentom blatów laminowanych wyszła idealnie i można śmiało traktować te płyty jako alternatywę dla blatów drewnianych. Natomiast próby imitacji kamienia (zwłaszcza marmuru) nadal wyglądają dosyć tandetnie. Takie blaty są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości.

Źródło: https://pl.kronospan-express.com/pl/products/view/kronodesign/p-yty-laminowane/p-yta-wiorowa-laminowana-mf-pb/p-yta-wiorowa-laminowana-mf-pb-1#c=15

Źródło: https://www.egger.com/shop/pl_PL/interior/product/WORKTOPS

Blaty drewniane są dosyć sprawdzonym i dostępnym od dawna rozwiązaniem. Wykonuje się je poprzez sklejenie kilku kawałków drewna, zazwyczaj liściastego ponieważ jest twardsze. Następnie taka tafla drewna jest poddawana odpowiedniej obróbce, w wyniku której otrzymujemy piękny drewniany blat. Takie blaty wymagają jednak specjalnego zabezpieczenia, impregnacji i jeśli nie zostanie ona przeprowadzona w odpowiednim czasie, mogą zacząć powstawać na nich plamy. 

Źródło: http://www.stolarka-budowlana.com/oferta/blaty_kuchenne/galeria_blaty_kuchenne

Blat z naturalnego kamieniabardzo odporne na uszkodzenia mechaniczne, plamienie oraz zarysowania. Najczęściej wybieranym materiałem na taki blat jest granit dzięki swoim wysokim parametrom, ale można na ryku znaleźć również blaty marmurowe. Blaty marmurowe wymagają jednak specjalnej impregnacji ponieważ nie są tak odporne na plamienie i zarysowania jak granit. Ja osobiście odradzam marmur ponieważ jest zbyt mocno nasiąkliwy. Blaty granitowe prezentują się pięknie, ale są dosyć ciężkie w obróbce co ma wpływ na ich cenę.

Blaty z konglomeratu i kompozytu powstają poprzez zmielenie kamienia naturalnego i połączenie go ze specjalnymi żywicami w procesie produkcyjnym. Konglomeraty, podobnie jak blaty z naturalnego kamienia mają bardzo wysoką odporność na plamienie, uszkodzenia mechaniczne oraz zarysowania. Konglomeraty występują w bardzo szerokiej gamie kolorystycznej i po zamontowaniu nie wymagają specjalnego zabezpieczenia czy impregnacji.  Czym się różni konglomerat a kompozyt? Udziałem % kamienia naturalnego w składzie. Konglomerat zawiera go więcej, a co za tym idzie jest twardszy. 

Blaty ze spieków kwarcowych powstają poprzez zmieszanie zmielonych skał granitowych z dodatkiem glinek, topników skaleniowych oraz barwników. Następnie odpowiednio przygotowana mieszanina jest poddawana procesowi spiekania, który trwa kilka godzin. Dzięki szerokiej gammie stosowanych barwników materiał ten dostępny jest w szerokiej gamie kolorystycznej. Blat wykonany ze spieków kwarcowych jest odporny na plamienie, wysokie temperatury oraz zarysowania co gwarantuje, że będzie się świetnie prezentował przez drugie lata. Blaty ze spieków kwarcowych są również bardzo łatwe do utrzymania w czystości.

Źródło: https://www.technistone.com/pl/showroom/kitchens

Blaty ze stali nierdzewnej wykorzystywany jest zazwyczaj w gastronomii, ponieważ są bardzo łatwe do utrzymania w czystości, higieniczne oraz relatywnie tanie. Na takich blatach mogą jednak być widoczne uszkodzenia mechaniczne oraz zarysowania. Pomimo tego, iż głównym przeznaczeniem takich blatów są wnętrza inwestycyjne, to w niektórych stylach wnętrz indywidulanych też się świetnie sprawdzą.

Źródło: https://www.meblekuchenne.org.pl/meble-kuchenne-ze-stali-nierdzewnej/

Blaty kuchenne ze szkła hartowanego wbrew pozorom są bardzo twarde i nie ulegają potłuczeniu. Często takie blaty powstają poprzez sklejenie dwóch tafli szkła i umieszczenie pomiędzy nimi folii, która ma zabezpieczać szkło przez rozsypaniem się w przypadku pęknięcia. Dzięki temu nawet jeśli blat ulegnie stłuczeniu to użytkownik nie zostanie pokaleczony ponieważ całą powierzchnia będzie nadal złączona razem dzięki folii. Zaletą tego rozwiązania jest personalizacja. Dzięki technologii druku cyfrowego na taflę szkła można nanieść niemal wszystko, więc Twoja kuchnia może stać się niepowtarzalna.

Blaty z pytek ceramicznych do tej pory były dosyć rzadko spotykane, ponieważ wymagają fugowania co sprawiało że takie powierzchnie były ciężkie do utrzymania w czystości. Jednak coraz większe formaty płytek ceramicznych i coraz ciekawsze wzornictwo sprawiają iż takie blaty mogą częściej pojawiać się w naszych wnętrzach. Dodatkowo sama powierzchnia płytki (pomijając fugę) jest łatwa do utrzymania w czystości, nie wchłania wody oraz ma wysoką odporność na zarysowania. Niestety płytki ze względu na powierzchowny nadruk cyfrowy (nie licząc płytek barwionych w masie) są podatne na uszkodzenia mechaniczne takie jak wyszczerbienia, które mogą drastycznie pogorszyć efekt wizualny kuchni.  

Jak widać możliwości jest sporo i wybór odpowiedniego materiału nie jest łatwy, ponieważ determinuje go wiele czynników tj. budżet, styl kuchni czy Twoje preferencje. Ja osobiście jeśli Klient dysponuje większym budżetem wybieram blaty z konglomeratu, a jeśli kuchnia ma być przystępna cenowo to z czystym sumieniem sięgam po blaty laminowane, ponieważ są obecnie naprawdę dobrej jakości.