Kuchnia to miejsce, gdzie spędzamy wiele czasu i dlatego warto wszystko przemyśleć na etapie projektowania, by późniejsze korzystanie z niej było czystą przyjemnością. Dlatego do projektowania kuchni trzeba podejść szczególnie ostrożnie.. ale od czego zacząć?

W jakim miejscu umiejscowić kuchnię?

Oczywiście wybór miejsca, w którym będzie znajdowała się kuchnia jest uzależniony od wielu czynników i niestety często są pewne ograniczenia. Jeśli masz możliwość to warto umiejscowić kuchnię od strony północnej, północno-zachodniej lub północno-wschodniej.  Wynika to z tego, iż w tym pomieszczeniu jest wytwarzane dodatkowe ciepło podczas gotowania i wybierając takie umiejscowienie, nie będzie ona jeszcze dodatkowo dogrzewana słońcem, co może wpłynąć też na świeżość produktów. Warto by była blisko wejścia do domu, by nie nosić daleko zakupów. Jeśli masz w planach jadalnię i salon to również powinny być blisko kuchni.

W blokach (zwłaszcza starym budownictwie) często nie ma aż tylu możliwości, ale jeśli robisz remont generalny to rozważ wszystkie dostępne wersje funkcjonalne wnętrza. Dobrym rozwiązaniem może być np. przeniesienie kuchni do największego pomieszczenia i połączenie jej z salonem i jadalnią. Dzięki temu życie towarzyskie będzie toczyło się w tym jednym pomieszczeniu, a pozostałe masz do zagospodarowania np. na sypialnię, pokój dziecięcy czy biuro.

Źródło: https://www.paradyz.com/plytki/viano

Przykład kuchni otwartej na resztę domu.

Przykład kuchni połączonej z salonem i jadalnią w starym budownictwie

Warto też rozważyć powiększenie kuchni kosztem sąsiadującego pomieszczenia, bo przesunięcie ściany o 10 cm może stworzyć nowe możliwości do zaaranżowania kuchni. Niestety często wychodzi to dopiero na etapie układu funkcjonalnego.

Jeśli masz już wybraną lokalizację to nadeszła pora na AGD

AGD

Warto zacząć projektowanie kuchni od zrobienia listy sprzętów AGD, które muszą się w niej znaleźć. Musisz podjąć decyzję czy AGD będzie wolnostojące czy pod zabudowę i najlepiej wybrać konkretne modele, bo to ułatwi ich rozmieszczanie. Jest to istotne, bo np. zmywarki, lodówki czy płyty są różnych rozmiarów i wybieranie ich na końcu może zaburzyć Twoją koncepcję. Zastanów się czy mikrofala ma być zabudowana czy stać na blacie? Okap ma być schowany, ozdobny, a może wbudowany w płytę?

Przemyśl dokładnie czego potrzebujesz, bo później może być ciężko wygospodarować miejsce na nowy sprzęt. Mając ten etap za sobą przystąp do stworzenia układu funkcjonalnego.

Trójkąt roboczy

Trójkąt roboczy to pewnego rodzaju drogowskaz przy planowaniu układu funkcjonalnego kuchni. Trzeba jednak otwarcie przyznać, iż niestety nie w każdym wnętrzu istnieje możliwość zachowania „idealnych” proporcji trójkąta. Ale zacznijmy od tego, czym tak naprawdę jest ten trójkąt roboczy.

Jest to odpowiednie rozmieszczenie najczęściej używanych sprzętów AGD, aby zapewnić komfortowe korzystanie z kuchni. W skład tzw. trójkąta wchodzą lodówka, zlew oraz płyta kuchenna / piekarnik.

Rekomendowane odległości pomiędzy sprzętami AGD to:

  • Lodówka – zlew – odstęp 120-210;
  • Zlew – płyta kuchenna / piekarnik – odstęp 120-210;
  • Lodówka – płyta kuchenna / piekarnik – odstęp 120-270;

Powyższe odległości to rekomendowane najkrótsze odległości pomiędzy poszczególnymi sprzętami (nie są to długości blatu roboczego).

Założenia trójkąta roboczego mają dać ogólny pogląd i punkt zaczepienia do rozplanowania sprzętu AGD, ale nie trzeba się tego sztywno trzymać. Warto jednak pamiętać by żaden z ww. sprzętów nie stał obok siebie.

Układ funkcjonalny kuchni.

Mając wybrany sprzęt AGD (znając jego wymiary) oraz wiedząc czym jest trójkąt roboczy czas zająć się układem funkcjonalnym. Planując układ kuchni najlepiej ustawiać sprzęty w takiej kolejności w jakiej będą używane. Przykładowo zacznijmy od lodówki, obok której musi być trochę blatu roboczego np. 60-120 cm by spokojnie położyć i wypakować zakupy. Przestrzeń pod blatem można zagospodarować np. na zmywarkę (45 – 60cm).  Następnie warto umieścić zlew by umyć warzywa po wyjęciu z lodówki, ale dzięki temu będzie on też blisko zmywarki. Następnie przyda się kawałek blatu roboczego i kolejnym elementem na trasie gotowania powinna być kuchnia i w niedalekim jej sąsiedztwie szuflady na garnki itp. Oczywiście staraj się to rozmieści uwzględniają wskazówki trójkąta roboczego. Oczywiście możliwości jest wiele i to tylko przykładowy układ, ale należy projektować kuchnię tak, by unikać zbędnego biegania.

Źródło: www.blum.com

Zasady ergonomii dla osób praworęcznych.

Sprzęty AGD rozmieszczone? Czas uzupełnić przestrzeń szafkami.

Teraz pewnie zastanawiasz się, czy zainwestować w meble modułowe czy od stolarza. To oczywiście kwestia indywidualna, ale z doświadczenia wiem, że meble z gotowych modułów nie wychodzą wiele taniej, a ich największą zaletą jest dostępność „od ręki”. W przypadku mojej kuchni meble wykonane przez stolarza pod wymiar były o 2 tys. droższe (było kilka wycen i różnica wahała się od 2 do 5 tysięcy), ale dzięki temu mogłem wykorzystać przestrzeń w 100%, jednak po kolei.

Jeżeli masz dużą kuchnię to śmiało możesz skorzystać z gotowych rozwiązań i szybko cieszyć się nowym wnętrzem. Jakość dostępnych na rynku gotowych produktów jest naprawdę zadowalająca, ale jeśli chcesz zaimplementować jakieś niestandardowe rozwiązanie to sprawa się komplikuje.

Źródło: www.ikea.com

Standardowe szerokości szafek w gotowych systemach IKEA

Jeśli zostaje Ci parę cm do zagospodarowania i żaden z gotowych systemów nie pasuje to udaj się do stolarza i sprawdź co on Ci zaproponuje. W moim przypadku zostało do zagospodarowania 17 cm i dzięki znalazło się miejsce na barek! Barek jest o głębokości 15 cm + do tego fronty 1,8 cm i przestrzeń zagospodarowana maksymalnie. Otwiera się on na Tip on’y i dzięki temu na pierwszy rzut oka nie widać, że coś tam jest.

Przykład wykorzystania dodatkowych kilku cm

Jeśli przestrzeń układa Ci się idealnie pod gotowe systemy i ich design Ci odpowiada to możesz śmiało zdecydować się na to rozwiązanie. Natomiast jeśli szafki będą wymagały jakiegoś docięcia i musisz i tak udać się z tym do stolarza to odpuść sobie takie rozwiązanie.

Projektując swoją przestrzeń zweryfikuj też czy np. po otwarciu zmywarki nie będzie blokowała ona dostępu do szuflad, w których trzymasz garnki. Często zmniejszając lub przesuwając szafkę możesz ułatwić sobie późniejsze funkcjonowanie.

Minimalnie zmniejszając szuflady możemy korzystać z obu przestrzeni równocześnie co ułatwia opróżnianie zmywarki.

Instalacja elektryczna

Każdy sprzęt powinien mieć swoje oddzielne gniazdo elektryczne (a w świecie idealnym oddzielny bezpiecznik). Pamiętaj jednak, iż gniazda zmywarki i piekarnika nie powinny znajdować się bezpośrednio za tymi urządzeniami, gdyż ze względu na ich głębokość może być niemożliwe podpięcie urządzenia. Można gniazdo umieścić w sąsiadującej szafce lub za cokołem szafki sąsiadującej.

Zadbaj też o odpowiednią ilość gniazdek elektrycznych nad blatem lub z niego wysuwanych, by móc podłączyć równocześnie wiele urządzeń nablatowych.

Przykład gniazdka w schowanego w regale, na książki który zasłania to co się dzieje na blacie kuchennym.

Odpowiednie doświetlenie kuchni ma ogromny wpływ na komfort pracy, więc rozważ podświetlenie LED pod szafkami lub lampy halogenowe nad strefą blatu roboczego.

Blat roboczy oświetlony lampami halogenowymi.

Warto też zamontować oświetlenie nad strefą mokrą (przy zlewie)

Instalacja wodno-kanalizacyjna.

Instalacja woda i kanalizacja muszą być oczywiście blisko zlewu i zmywarki, by było możliwe podłączenie. Najlepiej zmywarkę umieścić zaraz obok zlewu, bo daje to możliwość podłączenia wody i kanalizacji w strefie pod zlewem, a dodatkowo ułatwia później oczyszczanie naczyń przed włożeniem ich do zmywarki.

Dodatkowe TIPY:

Wysokość szafek dolnych warunkuje sprzęt jaki został wybrany. Oczywiście sprzęty AGD są produkowane w pewnych standardach i są dostosowane do standardowej wysokości szafek 82cm. Dodając do tego blat (2-4 cm) uzyskujesz wysokość właściwą zabudowy 84-86 cm.

– Optymalna głębokość szafek wiszących to 30-35 cm. Przed podjęciem decyzji o głębokości szafek upewnij się jaka jest niezbędna do zamatowania w niej okapu podszafkowego (jeśli taki przewidujesz)  

– przestrzeń pomiędzy blatem roboczym, a szafkami wiszącymi to ok 50 – 60 cm. Zależy to oczywiście od wzrostu użytkowników lokalu.

szuflada zamiast otwieranej szafki pod zlewem umożliwi ci zamontowanie w niej systemu modułowych koszty na śmieci które ułatwiają segregację.

Jeśli zostanie Ci parę wolnych cm to możesz śmiało poszerzyć jedną z szafek lub zamieścić w tej przestrzeni Cargo, których wymiary zaczynają się już od 10 cm, ale aby zamontować ten moduł potrzebujesz 15 cm przestrzeni na „froncie”.

Systemy wysuwane / obrotowe do szafek narożnych to fajny „bajer” ale pamiętaj, że niestety sporo miejsca będzie niewykorzystane. Jest to szczególnie ważne w małych kuchniach, gdzie liczy się każdy cm i czasem warto z nich świadomie zrezygnować. Niestandardowym wyborem są też szuflady typu Space Corner.

Źródło: www.blum.com

Przykład szafek space corner

– Zawiasy do szafki nad zlewem (z suszarką do naczyń) czy do szafek narożnych warto zamontować o większym stopniu odchylenia – 165 stopni będzie dobrym wyborem.

– Innowacje? Innowacyjne systemy sterowania głosem, które mają ułatwić pracę w kuchni to nie dla mnie i Ty również musisz się zastanowić, czy inwestować w takie rozwiązania. W moim przypadku by się to nie sprawdziło, gdyż mechanizmy te działają zbyt wolno i zwyczajnie bym się denerwował czekając na wysunięcie np. przyprawnika. Natomiast jeśli masz już w domu asystenta googla, siri czy amazona to może jest to dla Ciebie!

The End?

Na koniec pozostaje wybrać kolorystykę, formę i materiały z jakich będzie zrobiona Twoja kuchnia, ale to już materiał na inny artykuł.  Jest bardzo wiele możliwości w szerokim przedziale cenowym i dlatego wymaga to dogłębnej analizy.

Man nadzieję, że pomogłem Ci w tym pracochłonnym procesie planowania kuchni, ale jeśli nadal masz jakieś wątpliwości to pisz śmiało😊